Begreber og Materialer

Bomuld
Bomuld er et meget anvendeligt stof, som er blødt og kan vaskes ved høje grader. Ved bomuldsvarer kan der forventes et svind på omkring 5%

Modal
Modal er en type af semi-syntetisk cellulosefibre fremstillet af bøg. Modal er et meget blødt stof, er meget vand-absorbende, holder på farverne og er modstandsdygtigt overfor svind.

Uld
Der findes mange typer uld. Fordelen ved uld er, at det har en eminent termofunktion, og derfor er meget varmt. Derudover er det et naturligt, slidstærkt materiale, som ikke behøver vaskes ofte.

Økologisk bomuld
Økologisk bomuld bidrager til at overlevere en renere jordklode til vores børn og til sundere tøj.  Når der bruges økologisk bomuld betyder det, at bomulden er dyrket efter de internationale forskrifter for økologisk landbrugsproduktion. Der er taget størst muligt hensyn til miljøet; det er ikke tilladt at bruge syntetisk gødning eller miljøskadelige sprøjtemidler. Derved opnås meget store sundhedsforbedringer for bonden som dyrker og arbejderne som håndterer bomulden. Desuden sparer økologisk landbrug jorden, vandmiljøet og atmosfæren for uønskede belastninger, og økologisk landbrug resulterer i markant lavere CO²udledninger, hvorved økologien også er bedre for vores globale klima.

Økologisk børnetøj indeholder ikke hormonforstyrrende stoffer og tungmetaller. Der kan nemlig findes hormomforstyrrende stoffer og tungmetaller i noget tøj/legetøj. Nogle af kemikalierne er allergi- eller kræftfremkaldende, mens man ikke kender langtidseffekterne af mange andre. Specielt i legetøj, babytøj og børnetøj er de farlige kemikalier problematiske, dels fordi børn ofte sutter på deres legetøj og tøj, og dels fordi mange kemikalier har farlige langtidsvirkninger, fx kræft og skader på forplantningssystemet.

Alene de skadelige virkninger for helbredet skulle være argument nok for at vælge almindeligt tøj, men udover dette har økologisk tøj også en anden stor fordel, nemlig den positive virkning på miljøet, og dem der dyrker bomulden. Mange steder i verden sprøjter man afgrøderne med håndkraft, og det betyder at de bønder der dyrker bomulden er meget udsat for de enorme mængder pesticider der verden over bruges i bomuld produktionen. Af alle verdens sprøjtegifte og pesticider bruges 25% i dyrkningen af konventionel bomuld, og udover at sprøjtegiftene er dyre, er de altså både skadelige for miljøet, de mennesker der dyrker bomulden, samt slutbrugeren der køber det færdige produkt.

Polyester
Polyester er en af de stærkeste metervarer der findes, og er derfor fortrinlig til tøj, der skal kunne klare meget. Den har en lang levetid, krøller ikke, er form stabil, smudsafvisende og tørrer hurtigt.Tøj indeholdende polyester er vandafvisende, slidstærkt, og tåler sollys. Polyester regnes for et bæredygtigte tekstil-materiale, når der laves sammenlignende livscyklusberegninger på belastningerne ved fremskaffelse, produktion, forarbejdning, brug og vedligeholdelse og endelig bortskaffelse. Sammenlignet med andre tekstilmaterialer er polyester meget bæredygtigt. Desuden er polyester meget holdbart og slidstærkt, og da det kan vaskes rent selv ved helt lave temperaturer og det er nemt at tørre, spares miljøet for meget CO² udledning ved vaskeprocesserne.

Recycled polyester
Produceret af indsamlede PET flasker. Til 1 back pack bruges 4-5 genanvendte plastik flasker. Recycled polyester fremstilles af almindelige klare vandflasker. Da der stilles store krav til renheden af polyester til fødevarer, er det en meget ren type polyester. Flaskerne indsamles lokalt tæt ved fabrikken og skæres op og smeltes om til nye polyesterfibre, som væves til stof eller strikkes til fleece. Polyesteren har samme fremragende holdbarhed og egenskaber som almindelig polyester, men den sparer miljøet for op mod 80% CO² udledning samtidig med, at der spares på de begrænsede olieressourcer.
 
GOTS
GOTS miljø mærket er garanti for, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende af sin slags på markedet. Et GOTS mærket produkt lever op til en række skrappe miljøkrav, som er fastsat efter en samlet vurdering af produktets miljøbelastning fra vugge til grav, dvs efter livscyklusprincippet.

GOTS garanterer:

at der ved produktionen er skrappe begrænsninger for, hvilke kemikalier, der må anvendes, at der er styr på spildevandsrensning og processer
at varen ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer
at kvalitet og funktion lever op til strenge standarder f.eks. i forhold til farveægthed, holdbarhed og krymp.
OE-blend
Samme krav stilles som i GOTS. Blend betyder mix, og det er i denne standard tilladt at bruge mere end 90 % andre fibre. (i GOTS skal de 95 % være af certificeret økologisk bomuld) Derfor bruger vi denne standard til de grupper hvor vi har mere end 5 % andre fibre, f.eks Square quilt hvor fyld er polyester, i Velvet hvor der er 20 % polyester osv.

Oekotex certificeret
Oekotex stiller strengere krav til det sundhedsmæssige aspekt, end lovgivningen og andre lignende mærkninger gør. Hele produktet bliver testet på laboratorium – også f.eks. lynlåse, knapper, sytråd og fyld.

Kravene afhænger af, hvor tæt på kroppen tekstilerne er i brug. Jo mere kontakt med huden, desto strengere krav. Der er særligt strenge krav til de produkter, der bruges af børn op til tre år.

Kravene bliver ændret i takt med, at man finder nye resultater inden for lægevidenskaben. Sådan sikrer man, at de mærkede tekstiler hele tiden følger med udviklingen. Oeko-tex mærket tøj er ikke ensbetydende med økologisk tøj. Oeko-tex mærket henviser til, at der ikke er nogen sundhedsskadelige kemikalier og farvestoffer i tøjet.